Etiketler

, , , , , , , , , , , , ,

 

 

 

 

ATÖLYE ÇALIŞMASI: UĞUR İÇBAK

Tarih: 27 Nisan 2012 Cuma
Saat: 14.00-17.00
Yer: DESEM 75. Yıl Amfisi
Türkiye sinemasının usta görüntü yönetmenlerinden Uğur İçbak, çalışmalarından da örnekler sunacağı atölyede, görüntü yönetmeninin görev ve sorumluluklarıyla günümüz sinemasında kullanılan modern ekipman ve aksesuarlar üzerine bilgi paylaşımında bulunacak.

NURİ BİLGE CEYLAN FOTOĞRAF SERGİSİ: “SİNEMASKOP TÜRKİYE”

Tarih: 22 Nisan 2012-28 Nisan 2012
Mekan: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Giriş Galerileri
Nuri Bilge Ceylan’ın lise yıllarında başlayan ve sinemasını da etkileyen fotoğraf sevdasına da tanık olacağımız “Sinemaskop Türkiye” başlıklı sergisi Festival’in sürprizlerinden biri… Dünya prömiyerini, Nuri Bilge Ceylan’ın toplu film gösteriminin yapıldığı 47. Selanik Film Festivali kapsamında Selanik’te yapan, ardından Londra’da National Gallery’de açılan sergi, 22-28 Nisan tarihlerinde Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirli sanatseverlerle buluşacak.
Pek çoğu İklimler (2006) adlı filmi için mekan araştırması yaparken çektiği bu fotoğraflar, Ceylan’ın sinemasındaki derinliğe de işaret ediyor ve Sight and Sound dergisinin de dediği gibi; “‘Kavisli Yol’un resimsel dengesi, ‘Kır Yolu’nun ışık oyunları, ‘Futbol Oynayanlar’ın çarpıcı bakış açısı ve ‘İki Kızkardeş’ ve ‘Çoban’ gibi portrelerdeki ölçülü merhamet duygusu, hepsi, önemli bir yetenekle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.”
Nuri Bilge Ceylan’ın 30 parçadan oluşan “Sinemaskop Türkiye” adlı sergisi festival boyunca, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Galerileri’nde görülebilir.

SİNEMA DERSİ: NURİ BİLGE CEYLAN

Tarih: 23 Nisan 2012, Pazartesi
Mekan: Fransız Kültür Merkezi
Saat: 14.00
Moderatör: Mehmet Eryılmaz
1993’te çektiği kısa filmi “Koza”dan beri sinemamıza bambaşka bir dil kazandıran, her filmiyle büyüleyen, aldığı ödüllerle yurt dışında da övgülerle karşılanan auteur Nuri Bilge Ceylan, Festival’e özel bir sinema dersi düzenleyecek. “Koza”dan “Bir Zamanlar Anadolu”ya uzanan filmografisindeki durakları anlatacak olan Ceylan, büyüleyici sinemasındaki incelikleri sinemaseverlerle paylaşacak.

SİNEMA DERSİ: COSTAS FERRIS

Tarih: 24 Nisan 2012, Salı
Mekan: Fransız Kültür Merkezi
Saat: 14.00
“Rembetiko” sözcüğünün kökeni, “hayal ederek gezen, dolaşan” anlamına gelir. Yunan Rembetiko’su şehirde üretilen şarkılardır. 1922 savaşından sonra, Pire’nin yer altı sahnelerinde İzmir kökenli bağımsız sokak şarkıcıları tarafından yaratılmıştır. Şarkılar; ortaya çıktıkları döneme, coğrafyaya ve toplumsal koşullara göre farklılıklar barındırır. “Rembetiko” filminin yönetmeni ve aynı zamanda müzik araştırmalarını hala sürdüren Costas Ferris, gerçekleştireceği sinema dersinde, Rembetiko’nun doğası ile sinema arasında bağlar kuracak.

KONSER: COSTAS FERRIS & CAFE AMAN

Tarih: 27 Nisan 2012, Cuma
Mekan: Arena
Saat: 21.00
Festival’in merakla beklenen etkinliklerinden birisi de Cafe Aman konseri olacak. Costas Ferris’in unutulmaz filmi “Rembetiko”ya hayat verdikleri müzikleriyle geniş kitlelerce tanınan grup, bu filmde yer alan şarkılarının yanı sıra, Rembetiko’nun değişik tarihlerde ortaya çıkan farklı örneklerinden derledikleri bir konser verecek. Café Chantan’ kültüründen feyz alarak oluşturulan ve virtüöz müzisyenlerden oluşan ekip, repertuarlarıyla, taksim ve doğaçlamalarıyla, kostümleri ve dönem danslarıyla, konuklarına keyifli dakikalar yaşatacak.

PANEL: THEO ANGELOPOLOUS ANISINA…

Tarih: 27 Nisan 2012 Cuma
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Saat: 15.00-18.00
Moderatör: Prof. Dr. Oğuz Adanır
Konuşmacılar: Prof. Dr. Irini Stathi, Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç
Angelopoulos, çoğunlukla trajik öyküleri şiirsel bir sinema diliyle anlatmış bir yönetmen. Her zaman kendi ülkesinin insanlarını; onların parçalanmışlıklarını, düşmanlıklarını, dostluklarını, sevgilerini ve nefretlerini anlatmış ancak bunu o duygusal insanları çok fazla kırıp, incitmeden yapmıştır. Bu sonuca, filmlerindeki en önemli unsur olan -gerek yerli gerekse sürülmüş ya da göçmen Yunanlılar’ın duygu ve düşüncelerini en içten ve güzel ifadesi- müzik nedeniyle varıyoruz. Onun Yunan seyircisine belki de en çok yaklaştıran sinematografik unsur bu müziktir. Çünkü gündelik yaşamlarında müziğe çok büyük bir önem atfeden Yunanlılar’a filmlerinde belki de en çok müzikle ulaşıp, etkilemiştir. Komşumuzun yetiştirdiği bu önemli çağdaş yönetmenin sineması bir kez daha tüm boyutlarıyla ele alınmaya çalışılacak.

PANEL: LÜTFİ Ö. AKAD, ANISINA…

Tarih: 26 Nisan 2012 Perşembe
Yer: Fransız Kültür Merkezi
Saat: 14.00-17.00
Moderatör: Prof. Dr. Oğuz Makal
Konuşmacılar: Safa Önal, Muzaffer Hiçdurmaz

Türkiye sineması Lütfi Ö. Akad’sız düşünülemez. Sinemamız uzun yıllar bulamadığı anlam, dil ve estetik duygusunu büyük usta Lütfi Ö. Akad’ın gözlemleri, deneyimleri, araştırmaları ve duyarlılığıyla elde etmiştir. Sinemaya kazandırdığı büyük eserler onun çalışkan ve mütevazi kişiliğinin birer sonucu olmuştur hep. Sıradan hayatların, gündelik trajedisi onun vizöründen derinliği olan bir doğallık ve yalınlıkla sunulmuştur. Yakın bir tarihte yitirdiğimiz büyük ustayı sinema tarihimize mal olan eserleri ve izleriyle bu panelde yeniden anıyoruz.

Detaylı Bilgi : http://www.izmirfilmfest.com/detay.php?id=55

ATÖLYE ÇALIŞMASI: THEO ANGELOPOULOS FİLMLERİNDE GÖRÜNTÜ ÇÖZÜMLEMELERİ

Tarih: 25 Nisan.2012 Çarşamba
Saat: 14.00-17.00
Mekan: Fransız Kültür Merkezi
Theo Angelopoulos’un filmlerinde, sinema tarihinde yer eden etkili, derinlikli ve üzerinde en çok konuşulan sahneler; uzun yıllar büyük ustanın görüntü yönetmenliğini yapmış olan Andreas Sinanostarafından çözümlenecek.

KURMACA KISA FİLMLER GÖSTERİMİ VE EKİP ÖDÜLLERİ TÖRENİ

Tarih: 21 Nisan 2012 Cumartesi
Saat: 17:30
Mekan: Karaca Sineması
Yönetmenlerin ve ödül alan ekip elamanlarının katılımıyla Kurmaca Kısa Filmler Ekip Ödülleri’nin verileceği törenin ardından ödül alan yedi kurmaca kısa filmin gösterimi yapılacaktır. Tüm izleyiciler tören ve gösterime davetlidir.